Fira Medieval d'Oficis en Súria 2016

Fira Medieval d`´´'Oficis en Súria: programa completo de actos y actividades

12 y 13 de noviembre de 2016

Programa de la Feria Medieval de Súria
Programa de la Fira Medieval d'Oficis de Súria

Programa de la Fira Medieval d'Oficis de Súria 2016

Programa de la Fira Medieval d'Oficis de Súria
Fira Medieval d'Oficis de Súria Programa

Fira Medieval d'Oficis de Súria Programa

Programa de la Fira Medieval d'Oficis de Súria

Compártenos en Facebook

En pocs anys, la Fira Medieval d’Oficis de Súria s’ha convertit en una de les activitats més destacades del calendari festiu del Bages, amb paradistes, artesans d’oficis tradicionals, tallers i nombrosos atractius per a tots els visitants.

La Fira Medieval d’Oficis es caracteritza per l’alta presència d’entitats locals i per l’àmplia oferta d’activitats participatives per als visitants, com tallers i actuacions al carrer (danses, rondalles, cants, joglars i cavallers). Des de la primera edició, l’organització aposta per la qualitat dels paradistes i dels espectacles al carrer per tal de garantir-ne el màxim rigor històric i la qualitat del certamen.

El Poble Vell es converteix en l’escenari ideal per transmetre als visitants la sensació de ser en una petita vila medieval. Les seves places i carrers es guarneixen amb palla, domassos i altres elements per convertir la visita a la Fira en un autèntic viatge en el temps.

 

Al llarg de la seva història, la Fira Medieval d’Oficis ha incorporat actuacions i espectacles que enriqueixen cada vegada més la seva oferta. Una de les novetats de les darreres edicions ha estat la recreació d’una mina de sal subterrània, amb personatges que interactuen amb els visitants, a partir d’una escenografia creada pel prestigiós taller Castells Planas (Cardedeu).

 

Una altra cita imprescindible del programa són les representacions de l’espectacle ’Salats!’, una història d’embolics medievals, original de l’escriptor i guionista surienc Jaume Esquius, al voltant del descobriment d’un jaciment de sal a la Súria medieval. L’obra compta amb una música i una coreografia pensades expressament per a aquest espectacle, originals del cantautor de música tradicional Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra, respectivament.

 

A més de les activitats que es desenvolupen al Poble Vell, el comerç de Súria obre les seves portes durant la Fira, amb les botigues guarnides amb ambientació medieval. Els restaurants suriencs també ofereixen menús medievals per als seus clients.

 

Artesans i tallers per conèixer els oficis de temps passats

 

Els visitants poden trobar a la Fira Medieval d’Oficis una àmplia mostra d’oficis antics per tal d’apropar la realitat dels temps passats a les noves generacions. Per aconseguir aquest objectiu és necessari mantenir un alt nivell de rigorositat en aquesta tasca de recuperació històrica, defugint una massificació que aniria en detriment de la qualitat general del certamen.

La Fira Medieval d’Oficis no només intenta mostrar els oficis antics als visitants, sinó que també ofereix la possibilitat de convertir-nos en artesans i transformar materials amb les nostres pròpies mans, gràcies a la seva extensa oferta de tallers participatius per a petits i grans.


La ubicació d’aquests mestres artesans i tallers a les places i carrers aconsegueixen que a tots els racons del Poble Vell hi hagi una sorpresa agradable que mereixi ser recordada gràcies a l’espectacle de les seves mans i el seu treball.

 

’Salats!’, una història d’embolics medievals sobre la sal

 

L’espectacle ’Salats!’ s’ha convertit en un component imprescindible de la Fira Medieval d’Oficis. Es tracta d’una obra curta, original de l’escriptor i guionista surienc Jaume Esquius, que va ser estrenada en l’edició de l’any 2006. Des d’aleshores s’hi han afegit al text novetats tan destacables com una cançó i una dansa pensades per a l’espectacle, originals del cantautor Jaume Arnella i del coreògraf Joan Serra.

 

’Salats!’ explica en clau d’humor la descoberta de la sal a Súria i l’entrellat d’interessos i ambicions que va envoltar aquesta troballa, en una època històrica en què l’esmentat mineral tenia una importància estratègica semblant a la del petroli en els nostres dies.

 

La representació de ’Salats!’ és a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural de Súria. L’Agrupació Sardanista de Súria interpreta una dansa que posa cloenda a la història. La música és a càrrec del grup surienc de música tradicional Ministrils de Cererols, que va ser creat especialment per a aquest espectacle.

 

Les representacions de ’Salats!’ tenen lloc a l’Era del Castell, just al davant del castell de Súria. L’obra consta dels següents quadres escènics: La immigració medieval, El segrest de Sant Cristòfol, El salpàs, El finançament de la mula, On és la fusta per a les galeres del rei?, La ràtzia dels cavallers de Cardona i La sal de la vida.

 


Les representacions de ’Salats!’ tenen lloc a l’Era del Castell, just al davant del castell de Súria. L’obra consta dels següents quadres escènics: La immigració medieval, El segrest de Sant Cristòfol, El salpàs, El finançament de la mula, On és la fusta per a les galeres del rei?, La ràtzia dels cavallers de Cardona i La sal de la vida.

 

L’acció se situa en l’any 1354, quan dos pagesos pobres, en Guim i la Calamanda, deixen la Segarra per culpa de les males collites i arriben a Sòrisa (l’antiga Súria), on casualment troben la preuada sal i atreuen l’atenció dels poders polítics, econòmics i religiosos. L’obra es caracteritza per un ritme àgil que dóna un gran dinamisme a l’acció.

 

Al llarg de la Fira Medieval d’Oficis, els personatges de ’Salats!’ també protagonitzen accions teatrals pels carrers i places del Poble Vell, entre els visitants del certamen.

Durada aproximada de l’obra: 30 minuts.

 

Música i ambientació per viure l’ambient d’una petita vila medieval

 

El Poble Vell de Súria, un dels nuclis antics més ben conservats de Catalunya, ofereix l’entorn ideal per a la celebració de la Fira Medieval d’Oficis. L’atractiu dels seus carrers i places es veu potenciat amb una ambientació que reforça el caràcter tradicional del barri, des del màxim respecte possible a la realitat històrica.

 

La música i la dansa eren components molt destacats de les festes medievals. La banda sonora de la Fira Medieval d’Oficis de Súria és a càrrec de grups que omplen els carrers i places del Poble Vell amb sons que ens traslladen a una altra època.

 

 


D’aquesta manera, els visitants poden tastar un ric patrimoni musical que ens arriba en tota la seva diversitat: cançons d’amor, de festa, pietoses o satíriques, per a un públic de sensibilitat moderna, però interpretades des del màxim respecte a l’original.

Els visitants poden reviure així l’ambient d’una petita vila medieval, amb domassos i altres elements característics de l’època, als quals s’afegeix la recreació d’una mina de sal per recordar la llarga tradició minera de Súria.

 

A més, algunes cases del Poble Vell obren les seves portes per tal que els visitants en puguin visitar els baixos i els antics cellers. Per tots aquests motius, la Fira Medieval d’Oficis es converteix en un autèntic viatge en el temps.

Compártenos en Facebook