Fira Modernista, Porrat i Calderes 2024 en OLIVA

del 12 al 14 de enero de 2024 regresa a Oliva la Fira Modernista,, Porrat i Calderes de Sant Antonio con un variado programa de actividades

Programa del Porrat y Calderes en Oliva
Fira Modernista en Oliva

PROGRAMA DE LA FIRA MODERNISTA, PORRAT I CALDERES EN OLIVA 2024

Aquest divendres, 12 de gener, comença a Oliva el Porrat de Sant Antoni, el primer porrat històric inclòs en la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Organitzat per la regidoria de Festes de l'Ajuntament d'Oliva, que encapçala Álvaro Sánchez, el porrat tindrà quatre elements fonamentals: El Mercat Modernista, la fireta gastronòmica de les associacions, les calderes de Sant Antoni que elaboren els Festers del carrer Sant Vicent i la benedicció dels animals del diumenge 21.

 

El Mercat Modernista estarà format per més de 50 parades que vendran productes tradicionals i artesans. A més d'incloure tota una programació d'activitats relacionades fins al diumenge 14 amb tallers i atraccions infantils, visites guiades pels llocs més emblemàtics de la ciutat, balls populars i desfilada de bicicletes antigues.

 

La fireta gastronòmica de les associacions tindrà lloc també fins al diumenge a la plaça de Ganguis i comptarà amb la participació dels col·lectius locals dels Moros i Cristians, la Setmana Santa, i els festers del Rebollet, el Crist de Sant Roc i Sant Francesc. Destaquem també la presència d'un grup de música que animarà la fira el dissabte de 20.00 h a 23.00 h.

 

Però sens dubte, el més característic i representatiu del Porrat de Sant Antoni d'Oliva són les Calderes de Sant Antoni. Una tradició que es va perdre als anys 70-80 i que l'Ajuntament i els Festers de Sant Vicent van recuperar el 1999.

 

Enguany es prepararan més 4.400 racions d'arròs caldós amb llenya en el carrer de Sant Vicent, amb 220 quilos d'arròs en 34 calderes de ferro. L'arròs es repartirà a partir de les 13.00 h, i totes les persones que vulguen, el tindran per a dinar, bé emportant-se'l a casa o bé en el dinar popular que tindrà lloc en el mateix carrer de Sant Vicent i adjacents. En total hi haurà 1.400 cadires amb les corresponents taules. L'organització s'encarregarà de posar els bols, plats, coberts, vi, aigua, llima i taronges de postres per a tots els comensals.

 

Joan Orquín, representant dels Festers de Sant Vicent: «Els ingredients seran de primeríssima qualitat, i en quantitat. I la recepta, la mateixa de sempre: arròs, napicols, penques i costelles (quilo per quilo), peuets i costelles de porc, gallina per al caldo (no la servim), fesols, oli, sal, aigua i safrà. Així que amb aquest material i l’estima que li posem, segur que tindrem un arròs de bandera.»

 

Álvaro Sánchez, regidor de Festers de l'Ajuntament d'Oliva: «Voldria convidar a tots els veïns d'Oliva i de la Safor, a acostar-se al nostre Porrat de Sant Antoni, especialment el dissabte a les Calderes. És un esdeveniment únic i popular, que poden disfrutar en família i amb els amics. Com també el mercat Modernista, la fireta gastronòmica i la benedicció del dia 17.»

 

Recordem la programació d'actes prevista en el Porrat de Sant Antoni d'Oliva 2024:

 

DIVENDRES 12

17.00 h, inauguració, tallers i atraccions.

19.00 h, inauguració oficial des del Centre Social de Sant Vicent.

 

DISSABTE 13

8.00 h, comença l'elaboració de les Calderes de Sant Antoni al carrer Sant Vicent.

10.00 h, recepció dels grups modernistes.

11.00 h i 12.00 h, visites guiades als llocs més emblemàtics de la ciutat.

11.00 h, comença el taller participatiu de terrisseria.

12.00 h i 13.00 h, exhibicions de balls d'època.

13.00 h, repartiment del dinar popular de les Calderes de Sant Antoni.

16.30 h, visites guiades a museus i llocs d'interés

17.00 h, exhibició de croquet

20.00 h, fins a les 23.00 h, actuació del grup 'Pacific Blue' a la plaça de Ganguis.

 

DIUMENGE 14

10.00 h, recepció dels grups modernistes.

11.00 h, visites guiades als llocs més emblemàtics de la ciutat.

12.00 h, exhibició i recreació de les bugaderes, modistes, sastreria, violetes i forneres.

12.30 h, exhibició de balls populars d'època.

12.30 h, desfilada de bicicletes antigues

17.30 h, dansa tradicional d'època

21.00 h, clausura de la Fira Modernista

 

DIUMENGE 21

10.00 h, esmorzar popular per a carreters i cavallistes, de gamba amb bleda, al carrer de Sant Vicent.

11.00 h, a l'ermita del sant, solemne missa. En acabar, repartiment del pa beneït i benedicció d'animals.

 

Compártenos en Redes Sociales