Porrat i Mercat Modernista Valencià en Oliva

Del 12 al 14 de Enero de 2018

Programa del Porrat y Calderes en Oliva
Porrat i Calderes en Oliva

PROGRAMA DEL PORRAT I CALDERES EN OLIVA 2018

Enguany el Porrat estarà acompanyat per una Fira Modernista, amb més de 50 llocs de venda, amb figurants vestits d’època, exhibició de bicicletes antigues, mercat d’oficis, antiguitats, ceràmica i orfebreria, ludoteca, atraccions i tallers infantils, etc.

 

Dissabte 13 tindran lloc les populars Calderes de Sant Antoni, que enguany celebren la seua XX edició, després que el 1999 els Festers del carrer de Sant Vicent recuperaren la tradició. Enguany està previst que es preparen amb llenya 30 calderes de coure, el que suposarà unes 4.000 racions d’arròs caldós amb fesols i nap, per a tots els veïns que hi vulguen participar, bé emportant-se’l a casa, o en el dinar popular organitzat al mateix carrer de Sant Vicent.

Mercat Modernista

 

El Mercat Modernista inclourà la participació, durant el cap de setmana, d’un grup d’actors-figurants vestits d’època, que a més visitaran diversos museus i espais culturals de la ciutat d’Oliva, així com també la d’un grup de ciclistes amb bicicletes d’època. L’horari d’aquestes activitats complementàries serà el següent:

 

 

Divendres 12

 

17.00 h Apertura del Mercat Modernista

 

19.00 h Inauguració oficial amb la presència d’autoritats municipals.

 

 

Dissabte 13: Dia de les Calderes de Sant Antoni

 

10.00 h Recepció dels ciclistes al Porrat de Sant Antoni.

 

11.00 h Visita guiada al Museu Etnològic i Biblioteca de Tamarit, i també al Museu Casa de Maians (Subseu del MuVIM).

 

12.30 h Passeig amb bicicletes antigues.

 

16.00 h Visita guiada al Museu Arqueològic.


Diumenge 14

 

10.00 h Recepció del grup modernista al Porrat de Sant Antoni.

 

11.00 h Visita guiada al Museu Etnològic i Biblioteca Tamarit, i també al Museu Casa de Maians (Subseu del MuVIM).

 

16.00 h Visita guiada al Museu Arqueològic.

 

A banda del Mercat Modernista, enguany també estaran presents en el Porrat del pròxim cap de setmana diverses associacions festives d’Oliva, però a la plaça de Ganguis, on s’han sortejat els diversos llocs per tal de decidir la seua ubicació. En concret seran les germandats de l’Ecce Homo, la Pietat i Jesús en el Prendiment de la Setmana Santa d’Oliva; les Filades Marràqueix i Jaume I dels Moros i Cristians d’Oliva; els Festers del Rebollet, Festers del Crist i l’Associació de Veïns Barri del Pinet d’Oliva.

 

 

 

Porrat tradicional (dia 17) i Benedicció d’Animals (diumenge 21)

 

Les activitats del Porrat de Sant Antoni continuaran diumenge dia 21 amb la tradicional benedicció d’animals de Sant Antoni i el repartiment del pa beneït, després de la missa a l’ermita del sant. A més d’un xicotet porrat tradicional, amb fruits secs i torrats i altres llepolies, a la plaça de Sant Roc, el mateix dia de Sant Antoni, el 17 de gener.

 

De fet al costat de l’església de Sant Roc es té constància de la celebració dels primers porrats de Sant Antoni d’Oliva al segle XVII. També a Sant Roc trobem l’origen de les calderes de Sant Antoni, gràcies al dinar popular que el seu capellà va instaurar davant la misèria de la postguerra perquè els més pobres pogueren sobrepassar millor el fred de l’hivern i que es va mantenir durant dues dècades.

 

El porrat de Sant Antoni d’Oliva és un dels més tradicionals de la comarca. A més està inclòs en la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de Safor. “Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer”, per tant el nostre porrat és el que inicia el calendari dels porrats valencians, que són diversos i se succeeixen al llarg de l’any

Compártenos en Facebook