Programa de Balaguer Medieval

Del 17 al 20 de Septiembre de 2015

Programa de Balaguer Medieval, cetrería, artesanía, recreaciones y mucho más..

Programa de Balaguer Medieval

Del 17 al 20 de Septiembre de 2015


Dijous, dia 17


- Mostra de cinema Occità 2015.

- A partir de les 9.30 h, projecció de la pel·lícula Crosada, adreçada als alumnes de 2n cicle de la ESO, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Balaguer. Durada 20 minuts. (6)

- A les 21.30 h, projecció de la pel·lícula Flamenca feta a partir del “Roman de Flamenca” , poema trobadoresc anònim del segle XIII. a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Balaguer. Durada 36 minuts. (6)


Divendres, dia 18


- A partir de les 17.00 h, arribada dels grups de recreació històrica medieval i inici del muntatge del campament. (1)

 A les 20.30 h, presentació del llibre Gros dels Privilegis de Balaguer de Robert Cuellas a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

- A les 21.30 h, visita teatralitzada al Centre Històric de Balaguer: “D’amor i matrimonis a l’Edat Mitjana” a càrrec de Raimonda Gruny i Berenguera Ollera,veïnes del carrer del Miracle, organitzat pel  Museu de la Noguera.

Sortida: davant l’església del Miracle. (5)

Aconsellem als assistents que vagin ambientats d’època.Durant la visita, ens aturarem a la capella de Sant Jaume on hi haurà la “vetlla d’armes d’un escuder”, a càrrec del grup Arnau Mir de Tost. (15)

Seguidament, es farà la visita al campament on es donaran uns consells de fertilitat (tupper  sex medieval ), adreçats a una donzella abans de contraure matrimoni, de ornatu mulierum I, a càrrec de les Dames de Salern. (1)

- I en acabar celebrarem la inauguració de la festa medieval amb un tast de vi especiat, al campament medieval. (1)


Dissabte, dia 19:


- Des de les 9.30 h fins a les 13.30 h, recreació de la vida quotidiana de l’època, al campament medieval que organitza el grup Arnau Mir de Tost. (1)


- A les 10 h, recollida de l’escuder en solemne processó, des de la  capella de Sant Jaume fins al campament on se’l nomenarà cavaller, a càrrec dels grups de recreació.

Sortida des del campament medieval. (1)


- A les 10.30 h,  visita guiada gratuïta per les muralles medievals i l’església de Santa Maria i possibilitat de pujar a la torre del Moro. Punt de trobada: plaça de Cecília de Cominges (davant l’església de Santa Maria). (16)


- A les 11.00 h , III campionat internacional d’ Alquerc, a la plaça del Pou. Inscripcions al Museu de la Noguera, tel. 973 445 194, fins al dia 15 de setembre. Màxim 32 participants. (11)

- Des de les 11.00 h fins a les 13.00 h,  safareig a la Reguereta , organitzat per  l’Associació Dona Rural de Balaguer. (17)


- Des de les 9.00 h fins a les 21.00 h, mostra d’antics oficis al carrer del Pont, organitzada per l’Associació de Veïns del Centre Històric. (4)


- A les 12.00 h, passejada de les cabretes i gossos medievals.  Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)

- A les 12.30 h,  lliurament dels premis als guanyadors del III campionat internacional d’ Alquerc, a la plaça del Pou. (11)


- A les 13.00 h,  actuació itinerant del grup Els Bocs de Biterna.  Sortida des del carrer del Pintor Borràs, recorrent diferents carrers del Centre Històric. (13)


- A les 13.30 h, espectacle de danses esotèriques amb les bruixes de la companyia Nefershu, a la plaça de Sant Jaume. (15)


- A les 17.00 h, consells de bellesa per a una dama abans de contraure matrimoni, De ornatu mulierum II, al campament medieval, a càrrec de les Dames de Salern. (1)


- A les 17.45 h, “Gran Torneig Campal en honor del cavaller neòfit i la seva bella i noble dama”, a càrrec  dels grups recreacionistes, al Parc de la Transsegre. (1)


- Des de les 18.00 h fins a les 20.00 h, safareig a la Reguereta, organitzat per l’Associació Dona Rural de Balaguer. (17)


- Des de les 18.00 h fins a les 20.00 h, mostra d’imatges antigues de l’ Arxiu Comarcal de la Noguera. Exhibició d’audiovisuals amb imatges fixes i en moviment de Balaguer. (2)


- A les 18.00 h, actuació del Ball de Bastons del Casal Pere III de Balaguer, a la plaça del Pou. (11)


- A les 18.15 h, espectacle itinerant el Fauno i la guerrera Elfa,  amb la companyia de teatre de carrer Losinfuste acompanyats per una cercavila musical amb el grup els Bocs de Biterna. Sortida des del carrer de l’Escala. (14)


- A les 18.45 h, actuació dels Joglars de la Crisi, a càrrec del grup de teatre Crisi Perpètua, pels carrers del Centre Històric que configuren el mercat medieval.


- A les 19.00 h, passejada de les cabretes i gossos medievals, per tot el mercat medieval. Sortida des de la plaça dels comtes d’Urgell. (2)


- A les 19.30 h, cercavila d’inauguració del mercat medieval amb la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer.  Sortida des del punt d’informació de la plaça del Mercadal. (6)


- A les 20.00 h, recepció dels  comtes Àlvar de Cabrera i Cecília de Foix a la parella de nuvis per  donar el seu permís i protecció per  contraure matrimoni, a la tarima comtal de la plaça del Mercadal, acompanyats de la seva cort. (6)

Recomanem a tots els qui vagin vestits de l’època i als assistents al sopar que ja es concentrin a les 19.45 h a la plaça Pau Casals  per tal de seguir la comitiva i fer el recorregut oficial al mercat. 

Tothom que ho desitgi podrà adquirir una torxa i fer el recorregut per la muralla. (8)


- A les 21.00 h, desfilada per la muralla de tots els balaguerins que vagin vestits de l’època, acompanyats per una representació dels grups de recreació històrica amb torxes fins a la plaça del Mercadal.  Es podran adquirir les torxes al punt d’informació de la plaça Mercadal. (6)


- A les 21.45 h, ballada de l’Harpia, figura mitològica que ja forma part del bestiari balaguerí.  La música és d’en Ricard Freixas i la dansa d’Albert Bonet, davant l’entarimat comtal, de  la plaça del Mercadal. (6)


- A les 22.00 h, entrada al menjador, al mig de la plaça del Mercadal. (6)


- A les 22.15 h danses medievals de benvinguda als comensals, al menjador de la cort, a càrrec del grup d’ Esbart Dansaire Castell Formós. (6)


- A les 22.30 h, inici del “banquet de celebració de l’amor”, amenitzat per actuacions pròpies de l’època.

Preu: 22 € adults i 12 € nens. Inclou: sopar i espectacles, (si no es té vestit, se’n deixarà). Es podran reservar els tiquets al 973 445 194, a partir del dia 18 d’agost i s’hauran de retirar els tiquets i els vestits  a l Oficina de Turisme, ubicada al Museu de la Noguera, plaça dels Comtes d’Urgell, 5,  a partir del dia 1 de setembre. Diumenge, dia 20:- Des de les 10.00 h fins a les 13.00 h, jornada de portes obertes del campament: amb diferents activitats que organitzen el grup Arnau Mir de Tost amb la col·laboració dels grups de recreació  com:  mostra de cal·ligrafia medieval, , cuina medieval, venda de roba històrica, mostra de teixits, hospital de campanya, entrenaments de tropes, jocs medievals i exposició d’armes.

 A les 10.30 h, passejada de les cabretes i gossos medievals, per tots els carrers del mercat.  Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)

- A les 11.00 h, espectacle itinerant dels Bufons Casimesale  de la companyia de teatre Losinfuente, amb acrobàcia, malabarisme...   acompanyats musicalment pel grup Bocs de Biterna. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)

- Des de les 11.00 h fins a les 13.00 h, safareig a la Reguereta , organitzat per l’ Associació Dona Rural de Balaguer. (17)

- A les 11.15 h, cerimònia per  donar nom a l’infant Arnau, a l’entarimat comtal de la plaça del Mercadal, a càrrec dels grups de recreació. (6)

- A les 11.45 h, espectacle de falconeria a càrrec del grup Acariciando el aire, amb la participació del públic assistent, a la plaça del Mercadal. (6)

- A les 12.00 h,   cercavila pel mercat medieval:  plaça del Mercadal, carrer Major , d’ Avall i carrer del Miracle, a càrrec del Ginebró i la Glop de nit de la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer. Comtes, Yusuff i l’arsenda...


- A les 12.15 h, taller infantil de fabricació de corones i boles de malabars, a càrrec del Centre d’ Esplai Santa Maria, a la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)


- A les 12.30 h, espectacle itinerant dels Faquirs Paladín i Jazmin, amb les seves catifes màgiques. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)


- A les 12.45 h, danses Medievals a càrrec de l’ Esbart Dansaire Castell Formós, a la plaça del Mercadal. (6)


- A les 13.00 h taller de percussió infantil a càrrec del grup Bandelpal, a la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)


- A les 13.15 h,  espectacle de danses esotèriques amb les bruixes de la companyia Nefershu, a la plaça de Sant Jaume. (15)


- A les 13.30 h, espectacle de les cabretes ensinistrades, per tot el mercat medieval. Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)


- A les 13.45 h,  comiat dels grups de recreació històrica al campament medieval, al Parc de la Transsegre. (1)

- A les 14.00 h, actuació musical itinerant del grup Els Bocs de Biterna, recorrent diferents carrers del Centre Històric. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)


- A les 17.30 h, actuació musical itinerant del grup Els Bocs de Biterna, recorrent diferents carrers del Centre Històric. Sortida des de la plaça del Mercadal. (6)


- A les 18.00 h, espectacle de falconeria a càrrec del grup Acariciando el aire, amb la participació del públic assistent, a la plaça del Mercadal. (6)


- Des de les 18.00 h fins a les 20.00 h, mostra d’imatges antigues de l’ Arxiu Comarcal de la Noguera. Exhibició d’audiovisuals amb imatges fixes i en moviment de Balaguer, a la plaça dels Comtes d’Urgell. (2

- Des de les 18.00 h fins a les 20.00 h, safareig a la Reguereta, organitzat per l’ Associació Dona Rural de Balaguer. (17)


- A les 18.30 h, espectacle de les cabretes ensinistrades, per tot el mercat medieval. Sortida des de la plaça dels Comtes d’Urgell. (2)


- A les 18.45 h ballada de l’Harpia, figura mitològica del bestiari balaguerí.

La música és d’en Ricard Freixas i la dansa d’ Albert Bonet, a la plaça del Mercadal. (6)

- A les 19.00 h, espectacle de danses esotèriques amb les bruixes de la companyia Nefershu, a la plaça de Sant Jaume. (15)


- A les 19.30 h, espectacle itinerant el Fauno i la guerrera Elfa,  amb la companyia de teatre de carrer Losinfuste acompanyats per una cercavila musical amb el grup els Bocs de Biterna. Sortida des de la plaça del Pou. (11)


- A les 20.00 h, gran batucada fi de festa, a càrrec del grup de percussió Bandelpal de Balaguer, amb sortida des de la plaça del Mercadal per tot el mercat medieval. (6)


- A les 21.00 h, tancament del mercat medieval. (5)


 


Dissabte i diumenge:


A la plaça dels Comtes d’Urgell (plaça del Museu i Arxiu)  parc temàtic infantil medieval amb carrusels,  jocs medievals,  l’escola de cavallers, on tots els participants obtindran el diploma al millor cavaller,  tallers educactius, una granja mòbil amb animals vius, passejades amb ruquets  i actuacions infantils. (2)

A la plaça del Pou  L’or de la comtessa. En aquest espai els més agosarats podran buscar les palletes d’or amagades entre la sorra del Segre i que serviran per a la fabricació de les monedes del comtat d’Urgell, a càrrec del Centre d’ Interpretació de l’Or del Segre. (11). Horari: Matins, de 10 h a 14 h i tardes, de 17 h a 20 h.

Al carrer de l’Escala i a la plaça de Sant Jaume espai de les bruixes i bruixots !! l’esoterisme de l’època medieval serà present en aquesta fira. (15)

Al carrer del Miracle: visita guiada al Palauet de la Muralla (Casa Tarragona).


Matins a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h i tardes, a les 18 h, a les 19 h i a les 20 h, en visita organitzada i acompanyada per un guia. (5)

Preu entrada: 3 euros.

Cal recordar que tots els actes programats al campament medieval estan oberts al visitant.


Durant el mes de setembre, hi haurà una exposició de llibres amb temàtica medieval esotèrica i de l’amor, a la Biblioteca Margarida de Montferrat. (18)


 

Compártenos en Facebook

Mapa Balaguer Medieval
Mapa Balaguer Medieval

Compártenos en Facebook